Bruidsfotografie door Studio Ikke

Waarom op pad met een tweede fotograaf?

Wat is de toevoeging van een tweede fotograaf tijdens jullie bruidsreportage? Dit is een vraag die ons regelmatig gesteld wordt en die wij hier graag toelichten.

In het kort is een 10476457_654881981259118_493821963_o2nd shooter een 2de bruidsfotograaf die mee gaat op een opdracht. Dit kan een ingehuurde professional zijn of een professioneel fotograaf, die graag wat nieuws leert of het nieuw geleerde in de praktijk brengt. Hij/zij heeft dus een iets lossere rol tijdens de bruidsreportage. Maar juist door die vrijheid een vrije blik en interpretatie heeft voor de gebeurtenissen op deze mooie dag.

Vanuit een technisch standpunt gezien gebruikt de tweede fotograaf andere lenzen dan de primaire fotograaf. De rol van de tweede fotograaf is vooral een aanvullende en niet ter overname. Dit betekent dat de tweede fotograaf niet dezelfde foto’s levert als de hoofdfotograaf en een ander soort verhaal vastlegt. Desalniettemin kan de tweede fotograaf ten alle tijde in springen indien nodig, een fijne zekerheid op deze belangrijke dag, zo weten jullie dat wat er ook gebeurt, jullie trouwdag gewoon door kan gaan zonder dat de belangrijkste momenten gemist zullen worden. Bovendien zal de tweede fotograaf tijdens de uren voorafgaand aan de eerste blik, tijdens het omkleden e.d., natuurlijk ook gewoon functioneren als hoofdfotograaf en kan er gewoon op 2 plekken tegelijk worden gefotografeerd. Het zal dus ook zeker niet zo zijn, dat iedereen geschikt zal zijn als tweede fotograaf.

Meestal verlopen bepaalde momenten via een vast ritme, denk hierbij bijvoorbeeld aan de ceremonie. Dit biedt de tweede fotograaf de kans om eens rond te lopen en vanuit verschillende hoeken en perspectieven te fotograferen. De hoofdfotograaf richt zich voornamelijk op de voor ieder huwelijk vereiste ” vaste”  foto’s. Ondertussen kan de tweede fotograaf zorgen voor een flinke uitbreiding, zeker omdat 1 fotograaf niet op alle plekken tegelijk aanwezig kan zijn en vanuit al die  kanten kan fotograferen op hetzelfde moment. Bovendien heeft de tweede fotograaf de tijd en mogelijkheid om zo enigszins de dag door te dwalen. Zoekend naar net die ene lichtinval, die emotie of die ene blik; het verhaal binnen het verhaal. Terwijl iedereen zijn ogen op het bruidspaar heeft gericht ziet de tweede fotograaf vanuit zijn ooghoek de moeder van de bruid een traan van vreugde laten of vangt hij net de blik van de ene vader naar de andere vader met een goedkeurend knikje. Er  is altijd een verhaal achter het verhaal. En dat is een verhaal dat de tweede fotograaf graag vastlegt.

Het is van groot belang dat de fotografen op elkaar zijn ingespeeld. Maar ook dat ze ieder in een andere stijl fotograferen. Anders mis je echt de toegevoegde waarde van cameragebruik, gebruik van flits- en andere lichttechnieken, maar ook de manier van observeren, die ook juist bij fotograferen zo belangrijk is. Zo heeft iedere fotograaf zijn eigen ervaringen en kennis, een andere kijk en beleving en dat maakt juist dat er verscheidenheid en creativiteit ontstaat. Het belangrijkste van alles tussen de 2 fotografen is dat ze op elkaar ingespeeld zijn, als er 1 team aan het werk gaat zal dat soepeler lopen en hebben zij vaak aan 1 blik al genoeg om in te kunnen springen wanneer nodig. Ben je niet als team bezig dan wordt het wellicht dringen om allebei dezelfde foto’s te willen maken of worden belangrijke details juist gemist.

Ook  persoonlijk vinden wij het erg fijn als we als team van twee fotografen op pad zijn. We hebben altijd wel wat leuke dingen in ons hoofd die je wel in praktijk moet uitproberen. Dit kan je niet doen, en zou niet netjes zijn als je als enige hoofdfotograaf ingehuurd zou zijn.  Maar als 2de bruidsfotograaf op locatie kan je net wat meer, en mag je ook net wat meer. Wij zijn van mening dat als de klant ons boekt zij ook kwaliteit mogen verwachten en niet voor een proefsessie, tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen. De kennis dient dan ook altijd aanwezig te zijn. Natuurlijk kunnen we meten en afstellen tot we de juiste lichtsetting hebben gevonden, maar vaak heb je die tijd gewoon niet, en moet je al vrijwel direct weten hoe je de juiste instellingen toepast of je moet al een idee hebben hoe je met de lichtbronnen om moet gaan om de perfecte foto te kunnen maken.

We hopen jullie zo een beetje meer duidelijkheid te hebben gegeven over waarom wij vinden dat je het beste twee fotografen op jullie trouwdag kan hebben.
Zijn er toch nog vragen stuur ons dan gerust een Mailtje!